6. nov, 2021

GEHEUGEN

HERINNERING UIT 2016

2 jaar geleden. Lag Liza op de intensive care. Luisterend naar Billie Holiday geeft dat een apart gevoel. Al gaat Strange Fruit over het racisme in Amerika. Het kan ook gaan over vreemde cellen in jouw lichaam, maar dat geeft dan een andere interpretatie.

Na een opleving in de nieuwe lente van 2015 waren vorig jaar onze laatste dagen met haar. Het was de week van afscheid. Het begon al 3 november, maar ik deel echt niet iedere herinnering die voorbij komt. Vandaag kon ik het even niet laten. Ik deel minder van mezelf, maar deel meer met jou. Jou is een ieder die me lezen kan.

Daarom ben ik nog een keer aan een marathon begonnen, een marathon voor KWF. Niet voor mij, niet voor haar, maar voor jou.

Niemand meer sterven aan kanker.

© Hoss 6-11-2016

voor Nicole, Patrick, Jordy, Cornelis
Maar vooral voor Liza, die mij een belofte heeft gedaan.

Verlaten zielen

Met mijn ziel onder de arm
Klim ik uit mijn bed
Het is weer tijd
Om op te staan
Maar wat heeft het voor zin
Buiten het feit dat je koffie voor me hebt gezet.

Jouw koffie is de moeite waard.
Ik hou mijn ziel goed vast
En houdt stand
Tot de wereld definitief is vergaan.

Ja, de wereld is heel broos
De puzzelstukjes zijn nog niet goed op de plank gelijmd.

Ik weet niet meer wat te doen
Ik doe mijn best om door te gaan
Maar als je zoekraakt en ik jou niet kan vinden.
Is de puzzel definitief in waarde gedaald
Ik zal daarvoor een oplossing moeten vinden.

Geef me één moment om je goed te observeren.
Een laatste moment om je in mijn hoofd te vereeuwigen.
Dan kan ik je namaken en geeft me troost, opdat je niet helemaal verdwenen bent.

De koffie zal me redden en het feit dat jij zo sterk was.
Dat geeft mij de kracht om me te vermannen
En door te gaan
Voor jou.

© HW 5-11-2014

#teamkwf #runningholland

Gisteren heb ik me aangesloten bij de training van team KWF in de Kennemerduinen, georganiseerd door Running Holland. Wat een ontzettend leuke club is dat. Nieuwe mensen leren kennen, interessante verhalen gehoord. Al dan niet kanker of traininggerelateerd.

Wat mij opviel is dat er velen voor de halve van Egmond hebben gekozen als het debuut op de halve. Dat is nogal een uitdaging. Daar je nooit weet hoe het strand er bij ligt en de omstandigheden van extreem tot uiterst extreem zijn. Ik ben nu toch ook weer bezig in mijn koppie met Egmond, dit terwijl ik hem dit jaar over wil slaan. Misschien dat ik me wel beschikbaar wil stellen om met iemand mee te lopen, want de tijd is voor mij geen uitdaging. Vorig jaar onder zeer extreme omstandigheden met zandstorm tegen toch onder de twee uur gelopen. Ik wil dus best met iemand, of een groepje mee. Lijkt me leuk.

Naast dat ik vooral zeer gecharmeerd ben over de training. Het was een welkome afwisseling en de trainers waren echt super gemotiveerd, was de nabespreking ook erg leuk, gezellig en informatief. Vooral het praatje met Dr Marc Besselink.

Hier ren je voor: alvleesklierkankeronderzoek

Onderzoeker Marc Besselink van het AMC Amsterdam: 'De ziekte wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. De tumor is dan vaak al uitgezaaid of ingegroeid in het omliggende weefsel. Dat maakt operatieve verwijdering vrijwel onmogelijk. Bovendien reageren de tumoren slecht op chemotherapie. De levensverwachting is hierdoor meestal maar twaalf maanden. Marc onderzoekt een methode om behandeling via 'nanoknive' therapie.

'Nano' staat voor kleine deeltjes en 'knive' staat voor mes. De kleine deeltjes moeten de tumorcellen raken en vernietigen. De deeltjes zijn stroompjes, schokjes. Hierdoor kunnen ze nu het leven al met zes maanden verlengen. Dit moet echter nog veel meer op kunnen leveren. Met de juiste dosering en het juiste patiënten profiel.

Hiervoor werkt Marc ook samen met Internationale collega's in de Groot Brittannië en de Verenigde Staten, alhoewel Nederland vooraan loopt in technologische ontwikkeling houdt regelgeving deze soms tegen. De regelgeving is nu eenmaal strenger in Nederland dan buiten Europa.

Dit kost geld. De bescherming door regelgeving is natuurlijk op veel punten terecht, maar ook frustrerend. Marc loopt zelf mee met de halve van Egmond. Mogelijk samen met nog andere teamleden. Overigens is de 10.5 km. daar ook een leuke uitdaging.

26 november is er een strandtraining op Zandvoort, daar ga ik aan meedoen. Op 18 december is de KWF heuvelloop in het Amsterdamse Bos, deze heb ik ook op de agenda gezet. Ik train voor de marathon van Leiden op 21 mei. Ik ben gestart met 8 kilometer trainingen. Die ga ik langzaam uitbouwen. Onder begeleiding van een persoonlijke coach. Hij heeft me in 2015 geholpen met het uitlopen van de marathon Amsterdam als pacer en onderweg met mijn voeding. Overigens zeker ook mentaal.

Mijn verhaal is bijzonder, die vertel ik later nog. Ik luister namelijk liever naar andere bijzondere verhalen. Omdat het hier niet om iemand persoonlijk gaat. Het gaat om ons en vooral wat na ons komt. Zodat niemand meer sterft aan kanker.
Hoop jullie te zien bij de volgende training.

© Hoss 6-11-2016

IK ZET ME NOG STEEDS IN OM ZO VEEL MOGELIJK GELD OP TE HALEN VOOR ONDERZOEK NAAR BEHANDELING VAN KANKER. JE KUNT ME STEUNEN DOOR TE DONEREN OP MIJN ACTIEPAGINA:

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/hosswilstra