8. mrt, 2021

LONDEN 1908

WIJ ZIJN OLYMPIËRS 2

WIM BRAAMS| Wilhelmus Theodorus (Wim) Braams (Rotterdam, 25 augustus 1886 - Rotterdam, 3 juli 1955) was een Nederlandse atleet, die zich manifesteerde op de lange afstand. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 1908 in Londen.

 

 

DECEPTIE| Wim Braams, van beroep bankwerker in de functie onderbaas, maakte deel uit van de 21 sporters in de Nederlandse delegatie voor de Olympische Spelen in Londen van wie er, naast Braams, nog acht lid waren van het in 1895 opgerichte Rotterdamse 'Pro Patria'. Op 24 mei 1908 had hij zich bij de 'Olympische Spelen' in Rotterdam, een selectiewedstrijd voor de echte Spelen, geselecteerd door het winnen van de 5 Engelse mijl en in Haarlem, eveneens bij selectiewedstrijden, selecteerde hij zich voor de marathon. Braams was voor deze twee onderdelen ingeschreven. Zijn deelname werd echter, zoals van alle Nederlandse deelnemers in Londen, een deceptie. Beide races waaraan hij deelnam, moest hij voortijdig beëindigen, de marathon zelfs al na 4 en een kwart mijl. De hooggespannen verwachtingen, waarmee de Nederlanders naar Londen waren afgereisd, konden in het geheel niet worden waargemaakt. Nederland bleek ver achter te liggen bij de ontwikkelingen in Engeland, Verenigde Staten, Canada, Zweden en Zuid-Afrika.

PERS| De vaderlandse pers was na afloop genadeloos in zijn kritiek over het debacle in Londen. De atleten droegen de letters NAU op hun borst, de afkorting van Nederlandsche Atletiek Unie, echter merkte men op dat de letters 'NA U' zou betekenen vanwege de vele malen dat zij hun tegenstanders moesten laten voorgaan. "Het wordt tijd dat de Nederlandsche atleten hun bittertje en biertje laten staan", schreef de pers.

 

© Hoss 8-3-2016

Brandevoort – Helmond