7. mrt, 2021

PARIJS 1900

WIJ ZIJN OLYMPIËRS 1

OUD OLYMPIËRS| Deze nieuwe rubriek gaat over oud Olympiërs. Het liefst wil ik ze allemaal portretteren. Ook degene dus die niet op het podium hebben gestaan. Ik kwam op dit idee, omdat er een club bestaat van oud olympiërs onderling, die zich ten doel stellen, jonge of meer ervaren sporters te informeren over de Olympische Spelen. Vaak wordt slechts ingegaan op de medaillewinnaars. Ik probeer echter meer wat minder selectief te werk te gaan en zo een onwillekeurig beeld te schetsen van wie er zoal hebben meegedaan, aan welke sport, waar mogelijk met wat achtergrondinformatie.

PARIJS 1900| François Brandt, Roelof Klein en een onbekend Frans jongetje, deden mee met roeien. Het onderdeel, twee met stuurman. Onder de circa 1.225 deelnemers aan de tweede Olympiade waren 27 Nederlanders: dertien roeiers, zeven schutters, drie zeilers en vier zwemmers. Het drietal heeft de eer dat zij de eerste Nederlanders zijn die een gouden Olympische medaille hebben gewonnen. Ze dachten dat het om wereldkampioenschappen ging. "Wat zijn Olympische Spelen?", zullen ze hebben gevraagd.

BEELDVORMING| Ik fiets iedere ochtend en middag langs het Eindhovens kanaal, waar roeiers aan het werk zijn om zich te kwalificeren voor Rio of over 4 jaar, of 8 jaar. Dit beeld krijg ik niet meer uit mijn hoofd. Twee Nederlanders met onbekend Frans jongetje.

© Hoss 6-3-2016

Brandevoort – Helmond