16. mrt, 2019

EEN MOOI STUKJE GESCHIEDENIS (une belle histoire)

 

Op 5 mei  2017 was ik helemaal nog niet bezig met een bundel, maar ik had wel al een idee voor 'Geen thuiskomst op de Ponderosa'. Daarnaast schreef ik onder een rubriek Wereldverbeteraar, op deze website over vrijheid en vrede. Liefde stond al overal. 

Ik steeds meer de tip, dat mijn verhalen en gedichten, bindende capaciteit had. Dus werd de drang groter om te bundelen. Al bedoelde ze verbindende capaciteiten, bundelen is één van de verbindingmogelijkheden.

Het concept 'geen thuiskomst op de Ponderosa' kon ik niet loslaten, geïnspireerd door een album van Bob Dylan, uit de 'Bootleg series', dat de titel 'No Direction Home' draagt. Ben ik verder in mijn debuutbundel, dicht bij mij gebleven en heb ik deze, op advies van mijn uitgever 'Dicht bij Hoss' genoemd. Met daarin een speciale versie voor mijn gedichten uit de serie: 'geen thuiskomst op de Ponderosa'. Officieel gepresenteerd op 18 November 2017.

Inmiddels zijn we al weer bijna 1 1/2 jaar verder en ook al weer een heleboel ideeën. Komend jaar wil ik minstens drie bundels het levenslicht laten zien. De eerste is uitgebracht op 8 maart 2019 en is getiteld 'boeien van de vrijheid'. De eerste uit de serie 'Gewoon Dichter dan de wereld' Ik ben mijn website aan het organiseren en kom daarin onderstaand stukje tegen. De reden waarom het amuse heet, omdat het stond tussen een serie gedichten, waarvan het de bedoeling was, dat deze voor iemand zijn geschreven. Dit concept heb ik op een gegeven moment losgelaten en werd de rubriek 'voor jullie' een allegaartje. Tijd dus voor een reorganisatie, want helemaal losgelaten heb ik het niet.

 

Amuse (tussen de bedrijven door)

De afgelopen dagen heb ik Voor jullie wat gedichten gepubliceerd over onze vijheid en te nemen vrijheid. Omdat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar dat we deze wel zelf moeten nemen. Al kan ik je geen thuiskomst beloven op de Ponderosa, ligt jouw thuiskomst dichterbij jezelf. Daarom past Vrijheid zo bij mij. Vrijheid is de basis van alles. De keerzijde ligt niet bij de vrijheid zelf, maar bij de interpretatie. Als je Vrijheid interpreteert met het mogen uiten van negatieve gedachten, dan ben je in feite niet vrij. Al betrap ik me er zelf ook nog wel eens op, ook ik ben niet Roomser dan de Paus. Het omzetten van negativiteit naar iets wat jou sterk maakt, dat is echte vrijheid. Dus ben je vandaag chagrijnig op het werk, bedenk dan, dat juist jij door die vrijheid daar werken mag. Al heeft iemand letterlijk, of figuurlijk Faeces achtergelaten en jij dit voorzichtig doch kundig en met een wenselijk Tempo, deze opruimen mag. Dan hoef je geen dankjewel te zeggen, maar vergeet niet, dat jij juist degene bent die het oplossen kan. Jij bent voor mij de nieuwe held, zo onzichtbaar. Niet altijd, maar soms in mijn gedachten. Daarom is alles wat ik schrijf, voor jullie, terwijl ik het ook voor mezelf schrijf. Bedankt!

(Voor Geen Thuiskomst De Verzen - zie vertalingen)