Biografie

Foto: Casper de Weerd

Hoss Wilstra werd op 19 april 1966 geboren te Amsterdam, als liefdesbaby van Homme Wilstra en Margaretha d'Haen. Beide ouders hadden kinderen uit een ander huwelijk, echter hij groeide op tussen de dochters van moeder. Zijn vader had Friesland ingeruild voor Amsterdam, daar kon hij werken bij de stadsreiniging van de Gemeente, het buitenwerk in Friesland was schaars geworden. Zijn familie wilde niet mee verhuizen doordat de situatie hierdoor onhoudbaar was geworden en de wereld nog niet zo vrij kon denken als hij, zag hij zijn kinderen niet meer. Hoss groeide op tussen drie dochters. Zijn ouders trouwde in december 1968. Hoss droeg de eerste jaren de achternaam van moeder. Zijn vader mocht pas na het huwelijk zijn zoon erkennen. Hoss is de naam die de verpleegsters aan de zware baby hebben gegeven, dit naar voorbeeld van Hoss Cartwright, uit de Televisie serie Bonanza. Zijn echte namen zijn: Homme, Petrus, Josephus.

Dromerige Start:

Het schrijftalent van Hoss komt er al vroeg uit, omdat zijn vader als schoonmaker bij de "Margriet" werkt, liggen er veel boeken in huis. Hij probeert de zwarte inkt te ontleden, want die zouden wel eens de sleutel kunnen zijn tot de plaatjes. Geholpen door zijn moeder en oudste zus leert hij al vroeg letters herkennen en spelt hij ook de krant, nog voordat hij kan schrijven. 's Morgens bij het ontbijt vertelt hij in geur en kleur zijn dromen, die behoorlijk kleurrijk zijn. Alhoewel hij niet verder komt dan zijn geduldige naaste familieleden bij het spreken in het openbaar. Hoss stottert namelijk en niet iedereen heeft het geduld om naar hem te luisteren. Op de lagere school in de 3e klas schrijft hij een paar verhaaltjes die in de schoolkrant worden gepubliceerd. Later op zijn atletiekvereniging Blauw Wit begint hij aan een vervolgverhaal. De wonderbaarlijke avonturen van Willem Hofstra. Dit wordt goed ontvangen door zijn clubgenoten, mede doordat hij speelt met biografische fragmenten van clubgenoten, die natuurlijk geen betrekking op deze clubgenoten hebben, maar de herkenbaarheid vergroot. Later publiceert hij ook nog gedichten, die in verband met plaatsing in de verkeerde doelgroep bij zijn vereniging iets minder goed ontvangen worden. Tevens publiceert hij in de schoolkrant van de Osdorper Scholengemeenschap, waar hij een poging doet om de HAVO te volgen. Dit doet hij onder Pseudoniem, IM. Hierdoor krijgt hij nagenoeg weinig respons, men weet immers niet wie IM is. Hoss heeft een leuke tijd op de HAVO en volgt de lessen, zo braaf als een jonge adolescent het kan doen. Hij maakt geen huiswerk en wanneer dat blijkt tijdens de overhoring aangaande een toets van een boekbespreking, over een verhaal wat hij daaruit gelezen moest hebben, verzint Hoss zelf maar een verhaal, waarover het had kunnen gaan. Inhoudelijk een prima verhaal, maar het kwam niet uit het boek, dus prijkt er alsnog een 1 op zijn cijferlijst. Hoss geeft het op en gaat werken in een drukkerij. Echter na 8 weken komt hij er achter dat dit niet zijn toekomst is. Hij kiest er voor om een nieuwe poging te wagen op de school voor volwassenen. Dat jaar wordt een omslagpunt. Hij stopt definitief met school en gaat werken via een uitzendbureau en komt uiteindelijk terecht in het bankwezen. Wanneer zijn contract bij de Postbank niet kan worden omgezet besluit hij zijn geluk te beproeven in Eindhoven en omgeving, dit om zijn vriendin gelukkig te maken, omdat zijn vriendin Karin, niet kan wennen in Amsterdam. Daar wacht hem een carrière als inkoper.

Realiteit

Hoss verhuist naar Helmond in oktober 1989, Eigenlijk wil Karin naar Veldhoven, maar dat is er nooit van gekomen, tot haar groot verdriet. Hoss stopt ook met schrijven. Heel af en toe, komen er toch kriebels, maar die worden dan de kop ingedrukt door de schijnrealiteit van huisje, boompje, beestje. Hoss heeft twee kinderen uit zijn 1e huwelijk met Karin T., Martijn en Merel. Zijn vrouw wordt ziek terwijl de kinderen nog erg jong zijn. Na een paar jaar is de situatie onhoudbaar. Karin zal nooit meer terugkomen in het gezin en ze scheiden van elkaar. Hierna begint Hoss aan een heftige relatie. In totaal duurt dit 3 jaar. Als ze samen een huis hebben gekocht, vertelt zijn vriendin hem, dat ze nog nooit zo ongelukkig is geweest. Ze heeft haar huis aangehouden, terwijl Hoss alle schepen achter zich verbrandt heeft. Nadat ze uit elkaar zijn voelt Hoss zich eenzaam, hij wil wel een nieuwe relatie, maar wel met beleid. Hij schrijft zich in op een dating site en vrij snel ontmoet hij Karin uit Den Haag, virtueel. Beide hebben geen behoefte aan een lange chatrelatie en nemen de proef op de som, door te gaan daten, samen met de kinderen. Hoss neemt zijn dochter Merel mee. Ondanks zijn voornemen om het rustig aan te doen, leveren de intensieve gesprekken een verliefdheid op, die niet meer over zal gaan.

Verbinding: realistisch dromen

Pas dan, in 2012 blijkt voor hem het leven anders in elkaar te zitten dan hij altijd heeft gedacht en al heeft hij het niet door, start hij langzaam weer met schrijven. Gewoon vanuit de behoefte om dingen met haar te delen op de meest intense manier. Want papier is heel geduldig. Het schrift is bijna onuitwisbaar. Een paar jaar later probeert Karin om samen te leven in Helmond. Echter haar hart laat ze achter in Den Haag en wanneer ze de kans krijgt om haar oude baan weer op te pakken, vertrekt ze in overleg weer terug naar Den Haag. Hoss belooft zichzelf om haar achterna te reizen, zoals hij nu al zo vaak heeft gedaan. Hoss heeft zich in die jaren verder ontwikkeld als schrijver van het gedicht. Dit wordt mede gestimuleerd doordat hij via Facebook positieve reacties krijgt. Dichtvorm geeft hem de vrijheid waar hij al die tijd naar op zoek was, maar gewoon dicht bij hem was, in hem zat.

Publicatie:

Hoss heeft inmiddels een eigen website (www.hosswritersblog.nl). Hij is deelnemer aan diverse Open Podia. Hij heeft inmiddels diverse dichtbundels geschreven. ´Dicht Bij Hoss´, ´Boeien van de Vrijheid, ´51 Kleuren Den Haag´, ´Ongetiteld Hoss´. Daarnaast is werk van hem verschenen in diverse bloemlezingen.

Hoss over zijn werk:

"Verbinding is slechts een verzamelwoord en waarvan het jammer is dat het zijn echte betekenis verliest. Net als liefde en vrede erg snel gebruikt worden, maar ondertussen het tegenovergestelde teweeg wordt gebracht. Ik probeer bij alles wat ik zeg en doe waarde toe te voegen. Zelfs als ik naar de Televisie kijk, of muziek luister. Af en toe wordt ik dan best moe van mezelf. Op zulke momenten moet ik het kwijt, moet ik schrijven. De laatste tijd probeer ik mijn hersenspinsels op te nemen in een filmpje, die plaats ik dan op YouTube. Als ik dan luister, kan het zijn dat ik op verdere ideeën kom. Het is zo eenvoudig om dingen af te breken, schuldigen aan te wijzen, maar de echte oplossing ligt vaak bij jezelf. Ik zou kunnen preken en jou vertellen wat je moet doen, daar zou ik best goed in kunnen zijn, iets wat ik geleerd heb is om dat juist niet te doen en ik kan alleen maar vertellen, hoe ik het doe en hoe ik er mee om ga en hoe ik jou zie. Zo laat ik mijn alter ego’s dingen doen die ik zou kunnen doen, of heb gedaan. Ik kijk ook graag naar andere mensen, ik luister graag, behalve wanneer ik ongeduldig wordt. Dat is iets dat ik nog wel eens vergeet, soms vergeet ik dat ik niet ongeduldig moet zijn. Op die momenten kom ik mezelf tegen. Dat vind je terug in mijn werk. ‘Dicht bij Hoss’ is een prachtige bundel, ik ben alleen ongeduldig geweest. Ik zou nu 99 procent hetzelfde hebben gedaan, maar ik zou het wel beter hebben na laten kijken, want verder is het een prachtexemplaar. Ik laat er zien dat ik in staat ben om lange gedichten en korte krachtige gedichten te schrijven. Ik kom nog eens tot een heruitgave, met correcties en misschien dat ik nog wel wat verander. Maar van de woorden die er staan ben ik nog geen enkele overbodige tegengekomen. Buiten de update van deze biografie. Ik heb ook echt wel werk geschreven die ik na een paar jaar anders zou doen, omdat ik de sfeer heb geneutraliseerd, waarin deze geschreven is, maar in ‘Dicht bij Hoss’ heb ik dat niet. Ik heb het dan eerder over mijn Facebook herinneringen. Dat is ook de reden waarom ik daar tegenwoordig anders mee om ga. Facebook is echt niet representatief voor wie ik ben. Om te weten wie ik ben en om daar zelf iets mee te kunnen, waarvan ik denk dat het mogelijk is, raad ik aan mijn bundels te lezen. Mijn filmpjes te bekijken en mijn website regelmatig te checken.”