26. apr, 2017

Johan Cruijf

Er moet eerst iets gebeuren, voordat er iets gebeurd. 

Op een gegeven moment ben ik geboren. In huizen van beton. Ze noemen het Betondorp. Eigenlijk is het Tuindorp Watergraafsmeer. Nu zit ik aan het laatste avondmaal dagen voordat het Witte Donderdag is. Ze hebben mijn sonde weggenomen. Het voelt alsof mijn zonden vergeven zijn. Mijn avondmaal bestond in mijn prikkels uit Paella met Cerveza. Ik loop over een 1200 meter lange straat de Rambla en Un Momento Dado ...

Toen ik jong was, leek het alsof mijn leven prachtig was ,
Een mirakel, oh het was mooi, magisch.
En alle vogels in de bomen, nu zongen ze zo gelukkig,
Vreugdevol, speels naar mij kijkend.
Maar toen werd ik weggestuurd om mij te leren hoe ik verstandig moest zijn,
Logisch, verantwoordelijk, praktisch.
En ze lieten me een wereld zien waarin ik betrouwbaar kon zijn,
Klinisch, intellectueel, cynisch.

Ik wil niet naar school. Ik ben een buitenkind. Ik wil spelen. Ik ben een straatjongen. Simpel is moeilijk en toeval is logisch. Ze kunnen niet te veel van mij verwachten. Ik wil niet aan verwachtingspatronen voldoen. Spelen, dat is wat ik wil. Mijn vrouw zit naast mijn bed. Ik heb altijd van haar gehouden, ze is verdrietig, zo wil ik haar niet zien. Ik zeg haar dat ik nog een derde doelpunt ga scoren, ook al ben ik niet meer fysiek aanwezig. 

En Un Momento Dado ....
Zijn er tijden dat de hele wereld in slaap is gevallen,
De vragen graven te diep
Voor zo'n simpele man.
Wil je mij alsjeblieft , alsjeblieft vertellen wat we hebben geleerd
Ik weet dat het absurd klinkt
Maar alsjeblieft vertel mij wie ik ben.

Oh zeker, er is geen twijfel mogelijk. Daar waar Abe Lenstra, Kick Smit en Faas Wilkes gestorven zijn, zelfs in de samensmelting Kick Wilstra. Ik was de beste voetballer en heb veel voor de sport gedaan. In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk. Kanker kan niet van je winnen, je kunt wel van kanker verliezen, maar dat heb ik niet gedaan. Ook voor mij is opgeven geen optie, maar loslaten wel.

Kijk uit wat je zegt of ze noemen je radicaal,
Liberaal, fanatiek, crimineel.
Wil je jouw handtekening er niet onder zetten, we hopen dat jij je vervolgens voelt Aanvaardbaar , achtenswaardig, toonbaar, groen als gras!

Ik was soms best hard in mijn feiten. Feiten liegen niet feitelijk. In feite vluchten mensen vaak voor de feite, maar in feite, is het, zoals het is. Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet en vervolgens herinneren mensen jou die fout. Ik heb de bal altijd proberen bij me te houden. Wanneer ik de bal heb, kunnen de anderen niet scoren. Ik geef de bal liever niet uit handen, maar ik laat hem nu los. Toch zal ik er altijd zijn. 

14 dagen heb ik nog te gaan. 14 uur en herinner mij over 14 jaren. Eigenlijk heb ik niks met 14. Al was het mijn nummer.
Het einde van La Rambla nadert. Ik laat de hand los van mijn vrouw.

's nachts, wanneer heel de wereld slaapt,
De vragen graven zo diep
Voor zo een simpel man.
Wil je mij alsjeblieft niet , alsjeblieft vertellen wat ik geleerd heb
Ik weet dat het absurd klinkt
Maar alsjeblieft vertel wie ik geworden ben.

Hoss 24 - 3 - 2016