25. jul, 2020

DAG 3: 23-7-2020

WANDELSCHOENEN

Vandaag ga ik voor 20 kilometer. Gisteren zat er bij de laatste meters ineens een liedje in mijn hoofd. Het lied stond op nummer 1, op 19 april 1966, de dag dat ik voor het eerst licht zag. Al was het 5 voor 12 in de avond. Vlak voor middernacht en kwam de placenta er in brokstukken uit. Maar mijn voeten zijn gemaakt om te lopen en dat is nu net wat ik doe. Eén dezer dagen zullen mijn voeten, ja echt, ze zullen over je heen lopen.

*
Je blijft maar zeggen dat je iets voor me hebt
Iets dat je liefde noemt, maar beken
Je bent een knoeier waar je geen genoeg van krijgt
nu krijgen anderen het beste van jou

Ik ben niet erg beladen met atletisch materiaal. Ik liep altijd achter de feiten aan te bungelen. Soms wel 200 meter achter de rest. Ik was snel moe, ik loop erg scheef, tenminste als kind. Mijn ouders kochten schoenen bij Kees Tak. Ken je Kees Tak? Kees Tak voor uw fijnste hak. Als hij Kees Kool had geheten dan klopte het beter. Kees Kool, voor uw fijnste zool. Maar hij heette Kees Tak. Kees Tak verkocht goede schoenen. Mijn voeten werden netjes gemeten, maar ... Het mocht niet baten. Ik moest naar de voetspecialist in het ziekenhuis. Daar werden mij steunzolen aangewezen.

*
Deze voeten zijn gemaakt om te wandelen
En dat is precies wat ze doen
Op een dag zullen deze voeten lopen over jou

Het waren van die ijzeren dingen, veel te zwaar. Het werd er allemaal niet beter op. Ik stopte er mee en mijn ouders kochten voortaan schoenen op de markt. Ze slijten net zo hard, maar gezonder voor de portemonnee. Toch koos ik vele jaren later voor atletiek als sport. De reden was een ander verhaal. Een film zette mij er toe aan, ja, ik was één van de vele beddenpissers. Pissebedden zijn nog nuttig, ik droomde over pissebedden. Ik werd er door gefascineerd. Al had ik inmiddels ook een fobie voor insecten. Het was de film 'The Loneliest Runner' die mij inspireerde om op atletiek te gaan, van alle acteurs van Bonanza, was dat een film geregisseerd door Michael Landon. Ken je hem nog, van 'Het kleine huis op de prairie'. Ja, ach, wij zijn niet zo kieskeurig. Het hoort zo'n beetje tot het beste van wat de EO heeft voortgebracht. Het positief denken van die evangelische club heeft wel iets, het is jammer dat het aan een geloof is opgehangen.

*
Jij blijft liegen wanneer je de waarheid wilt zijn
Jij blijft verliezen terwijl je niet moet gokken
Je blijft jezelf terwijl je moet veranderen
Wat goed is, is goed, maar je bent niet erg best

Ondertussen ben ik voorbij het eerste 40 minuten punt. Ik loop 20 minuten door om, daarna rechts af te slaan. Maar ik loop tegen een fabriek op, waar een drukke weg voor langs rijdt, ook nog gescheiden door een sloot. Ik besluit niet naar boven te gaan, maar de afslag links te nemen. Langs de sloot, onder een viaduct door. Zullen hier ratten lopen? De natuur is prachtig langs de sloot. Dan stopt hij en ik besluit om het pad naar rechts te nemen. Ik loop door de buitens van Rijswijk. Prachtige nieuwbouwwoningen. Rijtjeshuizen, Tweekappers en Vrijstaand. Het doet dorps aan met de bruggetjes. Even later vormt het de overgang naar Den Hoorn.

*
Deze voeten zijn gemaakt om te wandelen
En dat is precies wat ze doen
Op een dag zullen deze voeten lopen over jou

Dan steek ik de A4 over, ik ben op bekend terrein, ik herkende zojuist het bedrijventerrein van bergingsbedrijf Vreugdenhil. Waar ik afscheid nam van mijn uitgebrande auto. Ik steek de A4 over en toch vind ik niet de afslag, dus loop ik ineens in 't Woudt. Ik heb tijd genoeg, dus er zal een gelegenheid komen om weer rechts af te slaan, richting Den Haag. Ik zit nog niet eens aan 10 kilometer. Ik ga door het hek langs een echt onverhard wandelpad. Dat vind ik nu het leukste. Lopen rechtdoor langs een sloot wordt nooit saai. Dan komen er twee roosterbruggen en een gezin kajakt wat met wat wij een kano noemen. Het zijn van die termen die door elkaar lopen, net als dennenboom en kerstboom. Ik maak een foto en loop verder op de brug als blijkt dat er nog een tree is zie ik in mijn duik mijn telefoon vallen, ik zie hem al richting de rand bewegen. Als hij nu valt, vind ik hem nooit meer terug in het water. Op dat moment heb ik pijn, maar voel het amper. Ik lig op de roosters en beweeg voorzichtig naar de telefoon, die er ook nog op ligt. "Gaat het?", vraagt de jongen in de kano. Zijn familie heeft niks gezien. Die hebben moeite met manoeuvreren. Ik zeg dat het goed met mij gaat en loop door. Nog 5 kilometer naar Wateringen. Het is nog een mooie wandeling en Wateringen ken ik inmiddels wel.

*
Jij blijft spelen waar je niet zou moeten spelen
jij blijft denken dat je nooit bent opgebrandt (HAH)
Ik vond net een gloednieuwe doos lucifers (YEAH)
Wat hij weet, heeft geen tijd gehad om te leren

*
Deze voeten zijn gemaakt om te wandelen
En dat is precies wat ze doen
Op een dag zullen deze voeten lopen over jou

Ik besluit naar de Beresteinlaan te lopen en daar zie ik dat ik nog 2 kilometer heb te gaan. Ik besluit een ommetje te lopen via de Melis Stokelaan. Ja, die laatste kilometers bezorgen euforie, maar zijn ook altijd iets te ver. Morgen 40 kilometer, als dat maar goed gaat, jongens en meisjes.

*
Ben je klaar, voeten? Start met lopen

Helemaal ongeschonden ben ik niet. Een blauwe teennagel op mijn grote teen en een kapotgelopen blaar op mijn hiel. Ik had mijn korte hardloopsokjes aan, omdat ik mijn wandelsokken niet kon vinden. Tja, consequenties.

© Hoss 25-7-2020

Origineel: These boots are made for walking
Geschreven door: Lee Hazelwood
Hertaling: © Hoss 22-5-2018