16. jan, 2016

"Awareness"

Heerlijk, het is weekend. Ik ben een beetje veel verkouden. Eigenlijk valt het nog wel mee, Karin was er gisteren erger aan toe. Vanmorgen wel uitgeslapen, ineens was het half negen op de wekker. Dat betekent, het hondje uitlaten en koffie met een ontbijtje. Ik had een 10 km. ingepland, maar dat zat er net in. Het zonnetje scheen wel, maar ik had al gevoeld dat het waterkoud was. Na twee bakken koffie, trok ik maar de stoute schoenen aan. Ik zou een route lopen die ik nu 's avonds niet lopen kan. Langs de buurttuintjes en het kanaal. Er waaide een stevige koude scherpe wind. Noordwestelijk. Dat betekende dat ik naar het Noorden, Westelijk en vooral Noordwestelijk er last van had. Ineens was ook het zonnetje weg. 

Waar ik aan moest denken was het volgende. Vanmorgen had ik het er over, dat ik wel iedere dag geconfronteerd wordt met een nieuw inddividu met kanker. Niet zoals gisteren in een artikel werd genoemd, omdat ze er mee te koop lopen. Toen ik dat las, werd ik van binnen woest. Het artikel ging er over dat Bowie, zoals hij is, tegen de draad in, zijn kanker Privé heeft gehouden. Eerlijk gezegd, ken ik maar weinig mensen die dat niet doen. Eigenlijk houdt iedereen, die ik ken het privé. Behalve, wanneer ze er niet omheen kunnen praten ze er over. Hij doelde op publicaties, over mensen die geleden hebben e.d. Dat Bowie het niet verder in de publiciteit heeft hoeven brengen, is natuurlijk geweldig. Daar wil ik niet omheen. Echter de correspondent ging de mist in toen hij verhaalde over een trend, die ik niet zie. Hij had het over een walgelijke, ja hij gebruikte dat woord, trend dat mensen die kanker hebben, dit direct in de publiciteit brengen. Eerlijk gezegd, zie ik dat niet. Ik zie wel iets anders en daar irriteer ik me wel aan. Er is een trend dat er onder het mom van het vreselijke woord "awareness" , teksten, plaatjes, kettingbrieven op de sociale media verschijnen, die maar door een ieder gedeeld moet worden. Ten eerste betekent Awareness, aandacht.Ik vind het aandacht in negatieve zin, daar de teksten niet positief zijn en niks doen aan de situatie. Misschien dat de correspondent op deze publicaties doelt en niet op positieve verhalen over mensen, die leven met kanker en al dan niet, het leven.leven zoals dat hen wordt gegeven. Nee, ik ken niemand, die de publiciteit zoekt, om zielig te zijn.

Op het moment dat ik bijna mijn rondje heb gehad, besluit ik, om hem nog even te verlengen. Via het parkje en dan netjes bij de rotonde, de straat in te lopen, nog even een ommetje, bij de markthal en dan nog een keer de straat in. Dan heb ik 5 km. gelopen. De deur staat open, dus geen wachtwoord nodig. Dan loop ik de trappen op. Eenmaal binnen is het tijd voor nog een bak koffie, een glas water en een stukje filosofie, over hoeveel appels nu een schaap waard is, daarover later meer.