24. jan, 2015

Rustige energie

De afgelopen dag stond in het teken van rust. We moesten dus 22 uur doorgaan, nadat we al een nacht hadden doorgewerkt. Ik had nog geen planning gemaakt voor de dag en eigenlijk ook vrij snel was duidelijk dat ik de afgelopen 24 uur behoorlijk wat schade had opgelopen. De bedoeling was om een alternatieve vorm van rust te vinden waaruit je weer nieuwe energie haalt. Dit kan door meditatie en/of mindfullnes oefeningen. Als ik een werkgever had gehad, was ik wel gewoon naar mijn werk gegaan en hoe productief die dag was geweest kan ik alleen maar iets van vinden, maar of dat ook zo is weet je natuurlijk niet. Wel weet ik dat ik een planning niet meer kon opbrengen, mijn lichaam vroeg energie.

Die energie probeerde ik te halen uit een douche, het effect was dat ik me wel iets lekkerder voelde. Daarna ben ik gestart met een ontbijt, iets meer dan gebruikelijk. Dat hielp ook een beetje. Echter nog niet zo veel dat ik me goed kon concentreren, maar ook lichamelijke inspanning koste veel moeite. Natuurlijk als het moet doe je het toch wel, maar het moest niet, het zat even niet meer in mijn systeem. Ik kon me ook niet meer verheugen op een wandelingetje. Ik wilde alleen maar rust, of energie. Dit laatste werd in de middag een probleem, nadat ik al wat middagfruit tot me had genomen. Er moest nog wat gesnackt worden, een middagsnack. Normaal heb ik de drang niet, maar wanneer het lichaam energie vraagt. Nu moet je niet een voorstelling krijgen dat ik chagrijnig was en prikkelbaar, nee, ik had alleen geen fut om nog eens wat te ondernemen. Wel voor de nodige dingen, maar niks extra's.

Wat heb ik hier van geleerd? Ik heb geleerd dat bikkelen, doorwerken in de nacht, geen zin heeft. Ik ben effectiever wanneer ik mijn werkzaamheden plan op productieve energierijke momenten. Over de nacht had ik ook gemerkt dat mijn concentratie naar beneden ging. Er zullen vast mensen zijn die alternatieve energiebronnen kunnen aanboren, ik ben niet zo een mens, wel haal ik om goed te kunnen presteren energie uit positieve dingen in mijn werk, uit de natuur en uit het leven, maar dat is geen energie om de reserves aan te vullen, die je verloren hebt tijdens een nacht doorwerken.