2. feb, 2015

Spaghetti Bolognese a la Hozzy

Benodigdheden:

3 teentjes knoflook
Bosje bosuitjes
4 tomaten
2 wortels
1 bakje Champignons
1 blikje of 2 kleine blikjes tomatenpuree
1 kartonnetje gezeefde tomaten
Basilicumblaadjes
Oregano
Zout
Peper
Bieslook
Peterselie
500 gram spaghetti
500 gram gehakt
1 lepel roomkaas of cottagecheese
Kaassnippers of geraspte kaas

Bereiding:

Rol gehaktballetjes van het gehakt, naar smaak peper en zout toevoegen.
Hak de knoflook en de bosuitjes in kleine stukjes.
Snij de tomaten in blokjes, rasp de wortels en snijd de champignons in fijne schijfjes,
Fruit de knoflookstukjes en laat de gehaktballen aan de buitenkant bruin bakken, doe vervolgens de bosuitjes, wortelrasp, tomatenblokjes, champignons in de pan met wat oregano, zout, peper en opgerold in reepjes gesneden Basilicumblaadjes. Roer alles goed door en zet het vuur op een laag pitje. Zet ondertussen de spaghetti op. Voeg de laatste 5 minuten de tomatenpuree en de gezeefde tomaten toe plus de overige kruiden en roer alles goed door. Roer er op het laatst de roomkaas doorheen. Dit maakt de smaak wat zachter. Serveer de spaghetti met de saus er overheen en daarbovenop wat kaassnippers.

Het fijne van dit gerecht is dat je eindeloos kunt variëren met je kruiden en met de kaassoorten. In plaats van bosui kun je ook prei toevoegen, of fijne uienblokjes. Hou je meer van grove groenten, dan kun je alles wat grover snijden, de structuur levert dan direct een andere smaak. Wanneer je helemaal geen stukjes wilt hebben kun je de groente in een blender fijnmalen.

  • Hozzy's Verse tomatensoep

    Benodigdheden:

    Voor de Bouillon:
    2 liter water
    4 bouillonblokjes
    2 laurierblaadjes
    snufje foelie
    3 peperkorrels
    snufje zout

    Voor de soep:
    Olijfolie (gele)
    2 uien
    2 teentjes knoflook
    Bosje Basilicum
    2 Waspenen
    2 kg tomaten
    500 gram gehakt

    Voor de romige smaak:
    2 eierdooiers
    6 eetlepels kookroom
    1 theelepel rode wijnazijn

    Bereiding:
    Pel de tomaten als volgt:
    Breng water aan de kook, dit kan het water zijn voor de bouillon, maak 4 fijne inkepingen in de tomaten, dompel de tomaten met een lepel onder, bij onrijpe tomaten is dit ca. 1 minuut, bij rijpe ca. 20 seconden. hierna kun je het velletje zo verwijderen.
    Het verdient aanbeveling om de tomaten op het scheiden van de markt te halen, of ze een paar dagen buiten de koelkast te leggen, maar ik heb het zelf gedaan met verse tomaten.

    Trek bouillon door alle ingrediënten daarvoor in de pan te doen.

    Hak de uien, knoflook en basilicum steeltjes fijn, de blaadjes kun je heel laten.
    Doe een flinke scheut olijfolie in de soeppan en laat de uien, knoflook en de basilicum erin verdrinken. Zet op een laag pitje en laat dat zo een 20 minuten staan en regelmatig even roeren. De uien mogen niet bruin worden, daarom mogen ze niet droog staan. Snijd de tomaten in blokjes en rasp de wortelen, draai balletjes van het gehakt.
    Voeg na 20 minuten de tomaten blokjes, de wortelen en het bouillon toe. Je kunt de tomaten vooraf of in de soep pureren. Ik heb gewoon een stamper gebruikt, om de substantie fijn te stampen. Gebruik gewoon je fantasie. Doe pas na het pureren de gehaktballen er in. Laat het 20 minuten opstaan. Eventueel naar smaak peterselie en /of oregano toevoegen. Je kunt combineren met of zonder vermicelli/gebroken spaghetti.

    Klop de room, eierdooiers en de azijn tot een mooie egale substantie en voeg deze de laatste minuten toe.

    Tip: varieer met kookroom/slagroom of lactosevrije varianten.








  • Hozzy's Kipfilet uit de oven

    Benodigdheden:
    2 of meer kipfilets
    zout en peper uit de molen
    roomkaas
    3 teentjes knoflook 2 fijngehakt, 1 geperst)
    1 bosui (fijngehakt)
    200 gram cherrytomaten (gehalveerd)
    rauwe ham (2 plakken per kipfilet)
    flinters kaas (middels dunschiller te snijden)
    100 ml. witte wijn
    Basilicumblaadjes (opgerold ingesneden)
    Eventueel oregano

    Bijgerecht
    400 gram broccoli
    200 gram aardappelen
    50 gram roomboter
    half kippenbouillonblokje

    Bereiding:
    Leg de kipfilets in een ovenschaal en maal het zout en peper om en om.
    Maak 4 schuine inkepingen en smeer de roomkaas er in. Smeer ook de roomkaas aan de bovenkant uit.
    Omhul de kipfelet met de plakken rauwe ham.
    Verdeel de knoflook, bosuitjes, tomaatjes, rondom de kipfilet en maal nog wat zout en peper over de tomaatjes. Doe de geperste teen tussen de kipfilets. Giet de wijn voorzichtig over de schotel. Verdeel de flinters kaas over de kipfilets, evenals de basilicum en eventueel de oregano. Bewaar wat basilicum voor de garnering.
    Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de schaal in de oven en zet de oven op 20 minuten.

    Kook parallel de aardappelen en de broccoli.
    Smelt de boter en meng er het halve bouillonblokje doorheen.

    Tip: na 20 minuten moet de kip normaal gaar zijn, controleer dit wel.
    Laat de kipfilet nog even rusten.
    Varieer met groene pesto/groene tapenade i.p.v. roomkaas of kies een lactosevrije variant voor de roomkaas. In plaats van wijn kun je ook bouillon gebruiken. Wil je het vetter maken, gebruik dan spek en laat de roomkaas dan weg. Smaken verschillen natuurlijk. Gebruik je fantasie.


  • Snert

    Benodigdheden:
    Knolselderij
    2 winterpenen
    2 preistengels
    Spliterwten 500 gr.
    3 ltr. water
    6 bouillonblokjes
    3 schouderkarbonades
    zout
    3 peperkorrels
    Rookworst

    Bereiding:
    Zet water op met de blokjes, zout en peper
    Schil de knolselderij, snij deze in blokjes en voeg toe.
    Snij de karbonades in blokjes en voeg toe, incl. botdelen
    Voeg vervolgens de spliterwten toe en laat dit geheel staan op een klein pitje, eventueel met plaatje, totdat alles aan snot gekookt is.
    Verwijder de botdelen, het vlees, wat er nog aan zit, kun je nu heel makkelijk van het bot halen.
    Stamp de nog eventuele grotere stukken knolselderij en roer.
    Voeg vervolgens de wortels in kleine blokjes en de gesneden prei stengels toe. Voeg na ca. 20 minuten stukjes rookworst toe en laat het dan nog 10 minuten staan.

  • Lindy`s New York Cheesecake, Mother of all Cheesecake`s

    Dit is het originele recept van de Cheesecake der Cheesecakes: Lindy`s New York Cheesecake. Lindy`s Deli werd geopend door Leo `Lindy` Linderman in 1921 in New York, waar de eerste beroemde Cheesecake uit de oven werd gehaald. Zijn Cheesecake`s werden enorm beroemd, en zijn zelfs vereeuwigd in liedjes (Guys and Dolls) en boeken (Mindy`s). Lindy is gestorven in 1957, maar zijn cheesecake`s zijn de hele wereld overgegaan!

    Benodigdheden:
    130 gr + 3 eetlepels bloem
    400 gr suiker
    2,5 tl citroenrasp
    0,5 tl vanille-extract
    3 eierdooiers
    110 gr boter
    1050 gr philadelphia of andere roomkaas (creamcheese)
    1,5 tl geraspte sinaasappelschil
    5 eieren
    200 ml slagroom

    Het recept schrijft een taartvorm van 24 cm voor, maar voor mij was de vulling ietsjes teveel voor de vorm. Ik adviseer een 26 cm te gebruiken, de taart wordt dan wel ietsjes lager... Maak bij een 26 cm vorm wel ietsjes meer deeg.

    Voorbereiding:
    Zorg allereerst dat alle ingredienten goed op kamertemperatuur zijn.
    Doe 130 gram bloem in een kom, samen met 30 gram suiker. Voeg hierbij 1/4 theelepel vanille-extract en 1 theelepel geraspte citroenschil. Vermeng alle ingredienten met elkaar, maar een kuil in het midden, en voeg hier 1 eierdooier en alle boter (110gr) bij. Prak met een vork alles goed door elkaar heen, en als het deeg niet goed kneedbaar is, kun je een eetlepel water toevoegen. Kneed even goed door, maar een bal van het deeg, en leg deze bal in plastic folie voor een uurtje te rusten in de koelkast.
    Bereidingswijze
    Verwarm de oven voor op 200°.
    Vet de springvorm in met boter.
    Doe in een flinke kom het een deel van de creamchees en voeg hier een `scheut` suiker aan toe. Mix goed met een mixer. Voeg weer wat creamcheese toe en wat suiker en mix weer goed. Ga zo door totdat de creamcheese en de suiker op zijn. Voeg nu de overgebleven citroenrasp, de sinaasappelrasp en de drie eetlepels (gezeefde) bloem toe, en mix dit alles heel goed door.
    Voeg de 5 eieren 1 voor 1 toe, terwijl je mixt. Voeg het volgende ei pas toe als het laatste goed is opgenomen. Voeg ook de overgebleven eierdooiers en het vanille-extract toe. Als laatste voeg de de slagroom toe en mix je nog eventjes door.
    Haal het deeg uit de koelkast, en rol 1/3 van het deeg uit op een bebloemd oppervlak. Maak je geen zorgen als dit niet lukt, het deeg is namelijk best nat en breekbaar (mij is het niet gelukt het uit te rollen). Lukt het niet, plak dan gewoon kleine stukjes deeg in de springvorm, totdat je de hele bodem van de springvorm hebt bekleed. Strijk het geheel glad met een lepel.
    Bak de vorm in de voorverwarmde oven 15 minuten (bij mij was ie in 10 minuten) goudbruin, en laat de bodem iets afkoelen. Bekleed nu ook de randen van de springvorm met het deeg en zorg hierbij dat er geen gaatjes in de rand zitten. Verhoog de temperatuur van de oven tot 260° (het originele recept schrijft 290° voor, maar mijn oven gaat maar tot 260°).
    Giet het cream-cheese mengsel in de vorm en bak deze voor 12-15 minuten op deze belachelijk hoge temperatuur. Verlaag hierna (zonder de oven open te doen) tot 90-100° (origineel 93°) en bak de taart nog een uurtje door.
    Doe de oven hierna uit en doe de deur van de oven open. Laat de taart een half uurtje in de oven met de deur open staan, voordat je hem uit de oven haalt. Maak de springvorm pas open als de taart compleet is afgekoeld om breken te voorkomen.

    Het lijkt een raar en onmogelijk recept, maar de taart wordt echt heerlijk! Toen ik bezig was dacht ik dat dit belachelijke recept nooit zou lukken, maar de taart is echt goed gelukt!

    *Bron: Smulweb
    http://www.smulweb.nl/recepten/1401608/Lindys-new-york-cheesecake-mother-of-all-cheesecakes
    ========================
    Noot:
    Dit recept heb ik weer van Pelle, een atletiekvriend die ik al jaren volg.
    Ik vond het zo interessant, zodat het direct uitgeprobeerd moest worden.
    Zelf heb ik een oven waarin zelfs geen 24 cm. vorm past. Ik heb een vorm gebruikt van 22 cm.
    Ik heb het restant van het beslag vermengd met kruimels van lange vingers en in cupcake vormpjes gegoten.
    Ca. 15 minuten in de oven en je hebt een heerlijk toetje.
    Ik heb roomkaas gebruikt, omdat mij dat het meest oorspronkelijke in de oren klonk.

Pasta met Zalm en spinazie

Benodigdheden: (4 personen)

450 gr. spinazie

4 mootjes zalm

3 uitjes

3 teentjes knoflook

Zout

Peper

Roomkaas

500 gr. spaghetti

Zet pan met water op voor de spaghetti en doe de spinazie in een pannetje op laag vuur, eventueel met plaatje.

Snij de uitjes en de knoflook fijn.

Zodra het water kookt, snufje zout toevoegen, de spaghetti toeveoegen, ondertussen de uitjes en knoflook fruiten en de zalm, met zout en peper gekruid in de koekenpan. Op laag vuur, met deksel er op. (let op: deze mag je maar 1 keer omdraaien.)

Vergeet niet af en toe de spinazie door te roeren.

De spaghetti afgieten, voeg de spinazie toe en roer door, hak de zalm in kleine stukjes en voeg geheel toe, incl uien en knofllok en roer het geheel nog een keer door. Voeg een schep roomkaas toe en roer door.

Eet smakelijk!

NB: eventueel te serveren met groene pesto.

Boerenkoolstamppot

Benodigdheden:

250 gram kruimige aardappelen

500 gram boerenkool

300 gram spekreekpjes (gerookt)

zout

peper

nootmuskaat

1 verse rookworst

Bereiding:

Schil de aardappels (ik geef hier een mogelijke verhouding aan, zelf weeg ik de aardappels niet, maar vul de bodem van mijn pan met de geschilde aardappels) en vul de pan met water.

Doe de boerenkool bij de aardappels. Als de inhoud niet direct past dan kun je later de rest er bij doen, wanneer de boerenkool geslonken is.

Doe 1 tot  theelepels zout er bij en roer het een beetjes door.

Laat alles koken tot de aardappels gaar zijn.

Bak ondertussen de spekjes goed uit. Eerst op hoog vuur en dan op laag vuur.

Doe de verse  gerookte worst in heet water, mag niet koken. Laat dit opstaan op zeer laag vuur eventueel met een plaatje, zoidat het water warm blijft.

Zodra aardappels gaar zijn, giet het geheel goed af. Des te meer water er in blijft, des te zachter wordt de stamp. Ik hou zelf van een vaste stamp, maar niet te meelderig.

Stamp het geheel goed en voeg ondertussen peper en nootmuskaat bij. Zelf doe ik een snufje peper in mijn vingers en ook een snufje nootmuskaat.

Vermeng het helemaal door de stamp middels stampen en roeren.

Vermeng ondertussen gelijktijdig met de spekjes, eventueel met wat vet, anders wordt de stamppot erg droog.

Serveer het geeheel op met een stukje van de worst.

 

 

 

  • Verse Champignonsoep

    Benodigdheden:
    3 liter water
    2 normale aardappels
    1 theelepel foelie
    2 laurierblaadjes
    3 zwarte peperkorrels
    3 theelepels zout
    300 gram soepvlees
    300 gram gehakt
    1 theelepel tijm
    1 theelepel nootmuskaat
    2 bakjes champignons
    1 bakje gemengde paddestoelen
    1 ui
    3 teentjes knoflook
    1 kopje kookroom

    Bereiding:
    doe 3 liter water in de pan met de gesnipperde ui en de versneden of geperste knoflookteentjes, de aardappel geraspt of in hele fijne blokjes, de laurierblaadjes, peperkorrels, zout, foelie, tijm, soepvlees in blokjes gesneden. (eventueel aangevuld met rundvleesbouillonblokjes naar smaak)
    Breng het aan de kook, roer het een aantal keren door en zet op een laag pitje met een plaatje eronder.
    doe de nootmuskaat en zout en peper (naar smaak) door het gehakt, kneed het gehakt tot een stevige massa en rol er kleine soepballetjes van.
    Snij de champignons en de overige paddestoelen in stukjes van gewenste grootte.
    Voeg na ca. 2,5 tot 3 uur (check of het rundvlees gaar is), de gehaktballen, champignons, paddestoelen en kookroom toe.
    Roer dit goed door.
    Laat nog ca. 20 minuten opstaan.
    De soep is gereed.
    Vergeet de peterselie niet voor een extra effect. Dit hoeft natuurlijk niet.


  • Pasta Tonijn

    Ingrediënten:
    500 gram spaghetti
    3 uitjes
    3 teentjes knoflook
    200 gram waspeen
    1 courgette
    3 theelepels zout
    peper uit de molen
    basilicum
    oregano
    tijm
    2 laurierblaadjes
    4 tomaten
    gezeefde tomaten
    3 blikjes tonijn op water
    cottage cheese
    bieslook
    peterselie

    Bereiding:
    zet water op voor de spaghetti en voeg de spaghetti toe met zout (naar smaak)
    Fruit de uitjes gesnipperd met de gesneden knoflookteentjes
    voeg de worteltjes in hele fijne blokjes gesneden toe
    voeg de laurierblaadjes toe
    voeg de courgette in fijne blokjes gesneden toe
    met zout, peper. oregano, basilicum tijm (naar smaak)
    voeg de tomaat toe zodra de worteltjes wat zachter zijn en zet het pitje laag.
    voeg de gezeefde tomaten toe.
    Voeg de tonijn toe, met het water afgegoten.
    Roer een lepeltje cottagecheese door de brei heen.
    Voeg naar smaak peterselie en bieslook toe.