19. okt, 2021

ALLES WAT U WEL WIL WETEN VAN JEZUS

Hallo beste lezers,

We gaan weer langzaam naar december. Er zijn maar weinig die het echte Bijbelverhaal kennen, ik wil daar best bij helpen. Soms is daar enige creativiteit voor nodig. Zelf ben ik noch Christen, noch atheïst, ik heb geen enkele overtuiging, zolang zelfs de wetenschap nog tekort schiet. Ik denk er wel over na en hou van vertellen en ben in feite de alleswetende verteller. In mijn verhalen. Al ben ik niet overtuigd. Dit is mijn gedachte.

EPISODE 1: Het kerstverhaal

Jozef

Jozef was de zoon van Eli, maar ook van Jakob. Er zijn verschillende vertellingen. Het is duidelijk dat Jozef de zoon van Rachel was, anders wordt het verhaal wel erg ingewikkeld. Het is heel goed mogelijk dat Rachel iets met Eli heeft gehad en dat de echte vader van Jozef dus Eli zou zijn. Jakob, die zeven jaar moest wachten om te trouwen met Rachel was getrouwd met haar zus Lea. Dat was de oudere zus en was de eerste kandidaat. Jakob mocht van de vader van de dochters niet met Rachel trouwen. Waarschijnlijk was Rachel een periode met Eli als huwelijkskandidaat, maar overleed. De eerstgeborene uit een huwelijk wordt dan de zoon van de overledene. Zo werd Jozef de zoon van Jakob en van Eli.

Jozef groeide op in een dynamisch gezin. Vader Jakob sliep heel veel, uiteindelijk zou twee vrouwen wel erg veel zijn. Jozef verzamelde hout en sneed poppetjes. Hij gaf in zijn puberteit en adolescentie niet veel om vrouwen. Al was hij wel gek van zijn moeder. Rachel koppelde hem aan Maria. Al was Jozef niet bekend met seksuele aantrekking. Hij was altijd aan het knutselen voor gevorderde. Later zou men dat een timmerman noemen, al was hij meer een houtkoper en een kunstenaar. Er is iets met Jozef? Zo ging de roddel. Toch mocht Jozef zich verloven met Maria. Tot de dag dat Jozef opmerkte: "Er is iets met Maria."

© Hoss 19-10-2021