17. sep, 2021

SOMS SPOOKT HET IN MIJN HOOFD

Ik wil niets meer zeggen over KABUL, niets meer over rescue 911 en niets meer over CORONAtion street en ook van het FORMATeren heb ik meer dan mijn buik vol. We zien wel waar het schip strandt.

 

 

SPOOKSCHIP

Wakker
Schud de dromen uit je haar
Mijn prachtig lief kind
Kies de dag en het signaal behorend bij de dag
De goddelijkheid van de dag
Het eerste wat je ziet *

Waarom Oppenheimer Kaag zo nodig als heks tekent is me een raadsel. Hij kan er eigenlijk alleen een slechte intentie mee hebben. Het is verre van inclusief en ik vraag me af, als Kaag een heks is, wat is Rutte dan? Kijk, ik bepaal natuurlijk niet wat Oppenheimer tekent. Ik begin alleen maar te zeggen dat ik geen zin meer heb om te denken in vaste patronen, eigenlijk heb ik dat nooit gehad. Het is alleen zo makkelijk en daar heb je direct de crux te pakken. Wanneer je zegt: “draag wat je comfortabel vindt”, dan val je direct terug op de vraag: wat is comfortabel? Wat is comfortabeler? Om te doen en te dragen wat algemeen wordt geaccepteerd, of om af te wijken. Ja, zo komen we er niet uit, ik weet het. Ik doe me best in ieder geval. Kaag heeft natuurlijk grote fouten gemaakt, maar ze werd ook niet echt geholpen. De enige mening die ik over de pogingen kwijt wil om iets van een regering te vormen is dat Rutte nu ook niet echt meewerkt, hij blijftdrammen op een volledig rechtse formatie, vanuit het midden gezien, terwijl dat niet helemaal uit de stemming naar voren is gekomen. Zo is het geworden: ik doe wat ik wil en zijn we weer terug bij het individualisme van de mens.

Een enorm stralen strand onder de koele maan en
Haar juwelen
Naakte stelletjes rennen langs de kalme kust
En we lachen als dwaze, zotte kinderen
Zelfvoldaan in wollige pluizige hersenen
Van de kindertijd
De muziek en de stemmen zijn overal om ons heen *

Dus wanneer gaan we echt terug naar onze basis? Als onze wil eigenlijk bevuild is met datgene wat we al minstens zo’n driehonderdduizend jaar aan het ontwikkelen zijn, maar niet los kunnen laten. Dan spreken we over de moderne mens. Die eigenlijk pas zo’n tienduizend jaar geleden nederzettingen aan het bouwen zijn. Daarvoor leefde de mens als nomaden. De tijd dat we verschillende rassen hadden is ook voorbij. Alle andere zijn al ver daarvoor uitgestorven. Er zijn wel meer dan zeven miljard genetische codes, echter als mens zijn we gelijk. We kennen ook nog verschillende culturen. Dat is nu eenmaal zo ontstaan en iedereen stelt de eigen cultuur als de meest hoge, terwijl dit niet zo hoeft te zijn.

Kies de kroon van ouderdom
De tijd is reeds gekomen
Kies nu haar betekenis
Onder de maan
Naast deze oude zee * 

Niemand is belangrijker dan jezelf. Je leeft, dus je bestaat. We hebben elkaar nodig, maar niemand staat boven een ander. Hiërarchisch gezien neem je voor jezelf altijd de plaats in boven een ander. Dat heet overlevingsdrang. Al laat je dat niet altijd merken. Daarom zeggen sommige mensen ‘ja’ wanneer ze ‘nee’ bedoelen en hebben ze de smoes om er onderuit te komen vaak al klaar. Nee, het is niet makkelijk om voor jezelf op te komen, toch is dat wat men verwacht. Zijn verwachtingspatronen inclusief? Nee, tenzij inclusiviteit verwacht wordt.

Ga opnieuw het zoete bos in
Wees welkom in de hete droom
Kom met ons mee
Dans je kapot, dans *

Het enige dat ik hiervan heb geleerd is om vooral te leven en te ontdekken, proberen niemand uit te sluiten, behalve wanneer ik kwade bedoelingen vermoed.

Indianen staan verspreid
Bij zonsopgang langs de bloedende snelweg
Geesten verwijderen zich van het jonge kind
Kwetsbaar in haar eierschaal *

Er zijn echter heel wat mensen met andere bedoelingen. Ze willen je overtuigen en anders wanneer ze dat nodig vinden uitschakelen. Dat uitschakelen hoeft niet met bloed gepaard te gaan, terwijl we weten dat het wel voorkomt, echter vaker schakelt men je uit door je anders neer te zetten dan je bedoeld hebt. Slechts een deel van je filosofie tegen je gebruiken, terwijl je zelf al de zwakte daarvan onderbouwd hebt. Mensen lezen geen lange teksten, maar in de korte teksten staat nu eenmaal niet voldoende. Lezen vanuit eigen perspectief, ik betrap me er zelf soms op. Kunnen we discussiëren zonder de ander te willen overtuigen? Kunnen we dat? Slechts gedachtes uitwisselen en kijken waar het schip strandt?

We zijn samengesteld binnen
Dit oud en krankzinnig theater
Om onze levenslust te verspreiden
Vlucht voor de zwerm van wijsheden in de straat *

We spelen ieder de hoofdrol in onze eigen film, ons eigen theater, in onze one-man show met figuranten.

Zelfs de schuren zijn bestormd
Door het raam gekeken
Van alles wat rest
Om te dansen en ons te redden
Van de goddelijke spot van woorden
Muziek wekt temperament op *

Laten we onszelf bevrijden uit onze cel, die we zelf hebben gecreëerd, met hulp van onze voorgangers. Ons gedachtegoed en daadwerkelijk ook vernieuwend zijn en een mix van alles wat goed is, maar wat is goed? Wie bepaald dat? Ja hé, ieder voor zich natuurlijk.


Oh, grote schepper van alles
Geef ons nog een uur
Om onze kunst uit te voeren
Ons leven te perfectioneren
We zullen verguld copuleren *

Maar wees voorzichtig, niet om uit te breiden, maar slechts om voort te bestaan.

Als de ware moordende koningen
Vrij rond mogen lopen
Staan duizend tovenaars op in het land
Waar is het feest dat ons is beloofd? *

*Origineel: Ghost Ship – The Doors
Geschreven door: Jim Morrison
Hertaling: © Hoss 15-11-2019

 © Hoss 17-9-2021

Tekening: HW uit 1986