21. jun, 2015

Waarom ik hardloop (deel 7)

Als een sattelliet die land op een meteoor en zijn laatste foto's naar de aarde stuurt, om even later weer tot leven te komen, doordat de accu weer is opgeladen door de zon. Sos is dat het gevoel wat ik heb. Als een zoveelste nieuwe start, met te veel smoesjes om het daadwerkelijk af te maken. Te veel beren op de weg, door een ander energieverbruik, dan daadwerkelijk nodig is om je doel te bereiken. Toch zit ik op het juiste spoor. Dat spoor ben ik ingegaan toen ik een paar jaar geleden de spreuk zag: "een schip zonder haven vaart doelloos rond". Het is een spreuk die inmiddels ook bij mijn voordeur hangt. Ik moet hem nog iets duidelijker schilderen, hoe symbolisch. De tekstkleur bleek te vaag. Dat is nu precies, waarom het maar niet lukt om mijn doel te bereiken. Mijn laatste haven. En iedere keer weer wordt afgeleid door subhavens. Ik heb éé'n ultiem doel. De reis naar mijn laatste haven. Niet, dat het daarna is afgelopen, nee daarna, kan ik gaan werken aan die andere dingen waardoor ik wordt afgeleid.

Ik beloof vanaf vandaag volledige toewijding om mijn doel te bereiken. Volledige toewijding aan het lopen, naast mijn vriendin en mijn gezin, niet in de laatste plaats, maar door meer laat ik e niet afleiden. Ja, door mijn werk, maar niet meer dan nodig is, ben in het verleden al zo vaak teleurgesteld. De werkgever is slechts in beperkte maten toegewijd aan haar personeel. Ik ben niet ontevreden en doe meer dan mijn best, maar mijn volledige toewijding gaat uit naar het lopen.

Het getal twee is mijn lot. Ik heb twee keer de berg bedwongen, ik begin aan mijn tweede poging voor de Marathon, ik heb twee hele leuke kinderen en Karin is mijn tweede echte liefde, waarbij de liefde van beide kanten komt. Ik kan nog wel even door gaan, maar inmiddels loop ik op een moeilijk stukje. In het bos, een smal kronkelpaadje, dichtbegroeid nu de zomer is begonnen. Uitkijken voor stronken en bukken voor de takken. Wat met mijn 1.91 meter toch wel een opgave is. Dit stuk is altijd het grootste genot. Op een stuk afgezet terrein staan allemaal mooie paarden. Een hond loopt los langs het hek. Ik roep: "rustig maar, ik geef er toch niks om, goed volk". Alsof hij het begrepen heeft druipt hij af. Ik begroet de twee amazones en hun vader, denk ik. Dan kom ik aan bij het kanaal. Een roeier doet zijn uiterste best. Dat vind ik altijd een prachtig gezicht. Ik roep: "zet hem op!", waarop hij mij alleen maar kan aanstaren, tja, vroeger vond ik dat ook niet leuk, maar tegenwoordig vind ik het wel fijn, wanneer ik door een medesporter begroet wordt. Zelfs de wandelaars en fietsers groet ik. Niet iedereen zegt iets terug. Ik haal een eenzame jogger in. Hij heeft een trainingsbroek aan en vraag hem hoe of het gaat. Hij heeft het warm, ik geef hem de tip om bij 16 graden toch in korte broek te lopen, maar wel vooral door te gaan. Vlakbij huis besluit ik om af te sluiten met 5x100 meter. Deze leg ik af zo tussen de 27 en 25 seconden, terug dribbelen. Mijn totaal is 10 km. Niet gemeten dit keer, maar ik weet het nu wel, want dat rndje loop ik vaker en dan zonder de 100 metertjes is het 9+ km.

Deze week ben ik Level 1 begonnen van mijn marathontraining. Rustig aan, nog herstellende van mijn verkoudheid en van Alpe d'Huzes. Maandag eerst nog een wandeling van 5 km., dinsdag een run van ca. 4 km., woensdag ca. 6 km, donderdag ca. 7 km met daarin 10 x 200 mtr. verwerkt, vrijdag 7 km. climax, zaterdag alleen een wandeling van ca. 5 km en vandaag dan 10 km. met 5 x 100 meter. Dus 34 km hardlopen totaal. Het mag geen naam hebben, maar we zijn terug bij het begin. Van maandag t/m vrijdag horen mijn fietstochtjes naar het werk ook bij mijn training. Dat is 10+ km. per dag. Deze week gaat een topweek worden op mijn stappenteller. Ik zit nu al op een gemiddelde van 15970 stappen, terwijl mijn hoogste score tot nu toe op 12884 lag. Vandaag sluiten we level 1 af. 

Morgen level 2: deze week doe ik ochtendloopjes en avondloopjes van ca. 5 km, zo hoop ik mijn weektotaal naar 70+ km. te brengen. Momenteel alles in dienst van de Marathon Amsterdam. Ik laat me niet meer afleiden. Onder geen beding, mijn ultieme doel ligt nog verder. Mijn ultieme doel is mijn liefdesloop van 130 km. van Helmond naar Den Haag. Gepland op 4 mei 2016. Dit keer gaat hij door, dat beloof ik. ijn schip zal de haven binnenvaren en ik zal het schip niet vroegtijdig verlaten, net als "Major Tom". Ik hoop iedereen te kunnen verwelkomen, die mij bij staat en nodig ook een ieder uit om enigszins ook maar aanwezig te zijn, langs de route of bij de start en/of de finish. Maar dat is voor later zorg. Nu eerst trainen en jullie op de hoogte houden van mijn vordering.