10. dec, 2017

K2, de voorbereiding

Balkonserenade  

Wanneer ik tot grote hoogte stijg, laat zij mij weer vallen. Bewust is het onbewust, omdat veel wat je doet, jejezelf aan doet. Ook dat doe je vaak onbewust, wanneer je geen scherp vizier hebt. Gen scherp vizier, en troebele bril, of één oog die niet meewerkt, of een oog die niet resoneert met het gehoor. Dan hebben we het nog niet eens over vraagstukken, waar de wetenschap geen antwoord op heeft. Uiteindelijk zullen we te horen krijgen dat we ons, dat ook zelf aandoen, maar hoe, dat wordt niet verteld. Hoe kom je uit een depressie Iedereen heeft er wel een idee overgewoon omdraaien. Gewoon. K., ik denk dat ik kan helpen, maar dan moet je ook wel meewerken.  

Voor de mensen die denken dat het anders is  

De zee is blauw 
Van veraf gezien 
Binnen is het warm 
Buiten schijnt de zon  

De buurvrouw is heel aardig 
Ze geeft mij iedere dag een handkus als ik haar zie 
Hoe hard 
Is de werkelijkheid  

Dicht bij de zee 
Is hij bruin en er drijft een filmpje vettigheid  
Ik betaal me blauw aan de verwarming  
Buiten vriest het, dat het kraakt  

De buurvrouw is verbitterd, depressief  
Ze houdt de schijn op, maar komt er zelden uit  

Alleen wanneer ik haar zie 
Een paar keer per jaar 
Dan heeft zij  
Haar beste dag  

© HW 13-4-2017  

Benjamin en de woeste hoogte 

Benjamin zit achter zijn laptop, eigenlijk is het bedtijd, maar er komt iets los. 

Door veel mensen verlaten, heeft ze mij verlaten, misschien heeft ze zichzelf verlaten en ik zie in haar ogen, dat ze vooral naar binnen kijkt. Haar pleidooien, van de hak op de tak lijken eerst grappig. Hoe ‘de Zevensprong’ verweven is in haar leven. Spreekt zij vanuit derde persoon, terwijl ze naar zichzelf zoekt, speel ik voor haar de Detective. Heathcliff , ik ben het Katy kom alsjeblieft thuis. 

(1) 

Hoe kan ik je gewoon laten weglopen  
Ik laat je gewoon zonder spoor achter?  
Terwijl ik hier slaaphoor ik iedere ademstoot 
Jij bent de enige die mij echt heeft gekend  

Het begint met nachtelijke autoritten en ik weet niet wat te doen. Hoe kan ik jou beschermen, je wilt niet luisteren, wanneer jij die derde persoon bent. In het begin kwam ik er ook uit, wanneer je uit bed stapte, om op de bank voor je uit te staren en te mompelen, in jezelf, zoals het er uitzag. Mensen willen niet horen, wat ik zeg. Het ligt waarschijnlijk aan mij en ik kan er niet over praten, wanneer ik het ook maar zou willen zeggen, ben ik de schaamte nabij. Ik heb ook nog twee kinderen en ze kan er niks aan doen, dat ze niet geholpen wilt worden. Daarom heb ik voor haar een zelfhulpboek gekocht, al weet ik niet en weet ik het wel zeker dat zij het niet leest en ik het probeer.  

(1) 

Hoe kun je gewoon weglopen van mij  
Als ik alleen maar kan kijken hoe je vertrekt  

Omdat we het gelach en de pijn hebben gedeeld  
En zelfs de tranen hebben gedeeld 
Jij bent de enige die mij echt hebt gekend 
 
Toen je de eerste keer bent opgenomen, met een psychose, was het een waarschuwing voor jou. Nu loop je over de autoweg op jouw pantoffels en jouw ochtendjas. Ik lag in bed te slapen, terwijl ik je wel naar beneden hoorde gaan. Dacht ik dat jij was aangekleed en viel ik weer in slaap, terwijl ik wel de voordeur hoorde. Wordt ik nu terechtgesteld, terwijl ik het beste met jou voorhad, ben ik een slechte echtgenoot en de vraag is of ik wel een goede vader en moeder kan zijn. Is vaderliefde anders dan moederliefde. Iedere keer dat, dat wordt gezegd is het groen vergif in mijn hart. Radio actief, wordt ik woedend, terwijl ik terneergeslagen mij voel, wat ik echt ben. Zwak, het vlees is zwak.  

(1) 

Dus kijk mij nu eens  
Nou, er is gewoon een lege ruimte  
En er is hier niets meer om me eraan te herinneren  
Alleen de herinnering aan je gezicht  
Ooh, kijk  nu eens naar mij  
Nou, er is gewoon een lege ruimte  
Dat je bij mij terugkomt is tegen alle verwachtingen  
En dat is wat ik besef  

Nu 3 jaar later heb je een maatregel genomen, die je niet kunt terugdraaien. Ik kan je nooit meer vertrouwen. Al wordt ik later veroordeeld voor laksheid en gelatenheid, terwijl niemand wilde luisteren en zei niet te kunnen helpen. Dus denk ik, dat ik niet anders kon, wordt ik veroordeeld, over mij geoordeeld. Hoe kan ik nu een goede vader zijn, wanneer er aan mij wordt getwijfeld. Wanneer alles wat ik zeg, terzijde wordt gelegd en ik nooit had willen zeggen: “zie je, ik heb toch gelijk gehad.”  

(1) 

Ik wou dat ik je gewoon kon laten omkeren  

Draai je om en zie mij huilen  
Er is zoveel dat ik je moet zeggen  
Zoveel redenen waarom  
Jij bent de enige die mij echt kende  

Daar op Plopsaland de Panne. Daar was je al weggelopen voor ons. Je kwam veel later terug op het park, terwijl ik jou de hele dag al had gezocht, met de kinderenProbeerde ik er voor hun toch nog wat van te maken, terwijl ik er niet gerust op was, heb ik zelfs het Dorp afgezocht naar jou. Heeft u een vrouw gezien? Donker lang haar en een groen shirt. Ik had een foto van jou in mijn beurs. Maar niemand had jou gezien. Ook niet op het station. Ik keek naar onze kinderen en liep weer terug naar het park.  

(1) 

Dus kijk mij nu eens  
Nou, er is gewoon een lege ruimte  
En er is hier niets meer om mij eraan te herinneren  
Alleen de herinnering aan je gezicht  
 
Kijk mij nu eens staan  
Omdat dat gewoon een lege ruimte is  
Maar wachten op jou is alles wat ik kan doen En dat is wat ik moet doen   

Nu heb ik een verkeerde keus gemaakt. Door de verkeerde ander te kiezen, omdat ik dacht dat zij kon helpen en alleen aan zichzelf dacht, deed ik dat misschien ook wel. Hadden ook wij te veel van elkaar verwacht. Mijn vlees was zwak om haar weerstand te bieden, wilde ze alleen mij, terwijl ik probeerde ook een vader te zijn en moeder gelijkertijd. Is zij bij mij te snel verschenen en ben ik in de valkuil getrapt. Al moest ik jou wel loslaten, is dat het enige dat ik er goed aan heb gedaan.  

(1) 

Kijk me nu eens goed aan  
Omdat ik hier nog steeds sta  
Terugkomen bij mij terug is tegen alle verwachtingen 
Het is de kans die ik moet nemen  
Kijk nu eens naar mij  

Nu zoveel jaren later. Heb Ik mijn leergeld betaald en ben ik degene tegengekomen, die ik eerder had willen ontmoeten, nu zo achteraf. Dat was beter voor onze kinderen geweest. Is de afloop minder dramatisch, al leefde wij op ‘de woeste hoogte’Ik hoop oprecht dat het nu allemaal beter blijft gaan. De lessen geleerd, die niet voor niks zijn geweest. “  

© Hoss 5-12-2017

(1)
Origineel: Against all Ods
Geschreven door: Phil Collins
Vertaling: Hoss Wilstra 

Oneindige Liefde 

Als het leven eindig is 
Wat gebeurt er dan met liefde 
De onbreekbare kabel 
Losgekoppeld 
Loskoppelen wat ooit was. 
 
Maar de liefde is er nog 
De kabel is nu opgerold 
De liefde zit in de levende 
Zo levendig 
Als jij ooit was. 
 
Liefde is oneindig  
Houdt nooit op te bestaan 
Liefde is oneindig 
Ik heb je lief 
Van hier tot verder dan de maan. 
 
Ik heb je lief 
Met jou geniet ik nog van water en brood 
Ik heb je lief 
Al proberen ze onze kabel te breken 
Ik heb je lief 
Tot na mijn dood. 
 
© HW 24-12-2015 

Ontkoppelen  

Een gedicht voor een ander geschreven. Een verklaring, waarbij je nooit kunt weten hoe het loopt. Had hij haar al losgelaten. De moeder van zijn kinderen. Was hij zoekende, al een tijdje, om de leegte in te vullen, die zij heeft achtergelaten, na haar daad. Haar daad, die hem beseffen deed, dat de situatie niet meer houdbaar was, had hij gevochten. Zoals altijd kunnen er bij dit soort gevechten geen verliezers zijn, nee, dat mag niet gebeuren. In een gevecht tegen een ziekte, kun je alleen maar winnen, al is dat niet datgene waarop je had gehoopt, ben je geen sukkel, wanneer je dat niet krijgt. Een gevoel, nee, in de wetenschap is dat niet mogelijk, daar staat zwart tegenover wit. Winst tegenover verlies. Maar bij communicatie heb je toch ook een zender en ontvanger. Daartussenin een stoorzender. Een ziekte, dat is de stoorzender, die je niet kunt uitschakelen. Hoe doe je dat? Hoe wordt je ontvankelijk, voor wat wordt gezegd. Bij een fysieke ziekte moet de ziektemaker, de stoorzender, gevoelig zijn, of worden voor behandeling. Bij een psychische ziekte, ben je dat zelf, of wordt je geholpen door medicatie, die jou ontvankelijk maken, maar jouw energieniveau kan laten dalen. De vraag is, of je echt toegankelijker wordt. Wanneer het allemaal niet lukt, kun je loslaten. Loslaten is geen opgeven, maar loslaten kan verbetering van kwaliteit van leven tot stand brengen. Voor iedereen. In goed overleg, op haar schaarse beste moment. 

Afscheid om bestwil

Het is zo moeilijk.
Het is zo dubbel.
Het doet zo een pijn.

Het is beter voor ons.
Beter voor jou.
Beter voor de 'kids'.
Beter voor mij.

Wij moeten jou achterlaten.
Jij komt nooit meer thuis.
Het thuis dat jij maakte.
En ik nu moet onderhouden.

Je zal verder moeten lieve vrouw.
Alleen zal je een plekje moeten zoeken.
Een plaatsje om te wonen.
Jouw nieuwe thuis.

Hier kun je niet meer komen.
Want het is niet meer vertrouwd.
Wij kunnen niet altijd op je letten,
Maar ik beloof je ik zal je vertellen,
Over de 'kids', de hond en het oude nestje van jou.

==================================================================================
Over dit gedicht:
[noot 2009]
Ik heb dit geschreven, ter verwerking, omdat ik afscheid moet nemen van een lieve zorgzame vrouw die niet meer thuis kan wonen i.v.m. een ernstige psychiatrische ziekte.
(eerder gepubliceerd op 1001 gedichten.nl)
[noot 2014]
Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en voor mij betekent dit gedicht loslaten, terwijl opgeven geen optie is.
© Hoss W. 1-9-2009

Verbeeldingskracht 

Na meerdere teleurstellingen, die de man een knauw heeft gegeven in zijn zelfvertrouwen. Ligt het nu echt aan hem? Ois er toch iets anders. Hij is woedend. Woedend en verdrietig. Is zijn wereld ingestort, omdat hij geen connectie lijkt te maken, met de wereld, of doet hij dat juist wel, maar zet zichzelf ieder keer opzij. Hij vind iemand, om daarover te praten. Een knijper van zijn ziel, is hij juist zeer ontvankelijk en zeer toegankelijk. Hij is degene die moet gaan bepalen en het niet meer over moet laten aan anderen. Het is immers zijn leven. Zo raakt hij bewust van zijn fobieën, die niet altijd even duidelijk zijn. Soms denk je dat iets niet kan. De vrouw die nooit om 14:00 uur door het park loopt, omdat daar altijd een grote hond staat. Die hond heeft haar niks gedaan en doet nooit iemand kwaad. Ze heeft er gewoon geen ervaring mee, omdat haar moeder bang was van honden. Zo heeft hij geen ervaring met zijn echte wensen, zijn echte gevoelens, omdat hij het altijd iedereen naar de zin wil maken. 

Superman 

Ik zal je een verhaal vertellen 
1 die je nog nooit hebt gehoord  
Hij gaat over Superhelden 
Superhelden bestaan. 
 
Soms heel soms  
Zijn er momenten 
Je weet dat er superschurken zijn 
Je hebt er genoeg van. 
 
Wat geloof je niet in Superhelden? 
Maar je gelooft wel in Superschurken?  
Hoe verrot zal de wereld dan zijn 
Als we niet op onze helden kunnen vertrouwen.  
 
Maar weet je? 
Het is niet moeilijk 
Jij kunt het ook 
Wees je eigen Superheld 
Zou het leven dan niet lichter zijn? 
 
Superhelden bestaan 
Ik heb ze echt gezien  
Niet alleen maar in mijn dromen 
Maar in levende lijf 
Gehoord, gevoeld, ervaren  
Volgroeid, maar ook nog 
In de kiem. 
 
Ben je in de kiem gesmoord  
Maak je nu dan los 
Wees je eigen Superheld  
Een ander doet het niet. 
 
© HW 9-12-2015  

De lift

De man staat in een lift, een lift met wat hapringen, brengt de lift hem uiteindelijk omhoog, heeft hij nu een grootse gedachte. Hij wil de wereld meenemen in zijn lift, maar de wereld is te groot en de lift is veel te klein.  

De kleine wereld GROOT 
 
De wereld schreeuwt om hulp 
Is het een roepende in de woestijn 
Wanneer iemand vast dreigt te lopen 
Dan help je 
 
Ooit leek het leven zorgeloos 
Zeker voor de omgeving 
Die dachten 
Laat die man maar gaan 
 
Maar ook hij had zijn zorgen 
Al noemden we hem later 
The King 
The King andere I  
 
Nee, ik ben zeker geen koning 
Zelfs niet van mezelf 
Ook niet voor 1 dag 
Al doe ik mijn best 
 
De wereld kan ik niet redden 
Zeker niet alleen 
Ik zit er ook niet mee 
Laat die brand een ander blussen 
 
Soms zit iemand zo vast 
Dat veraf dichtbij lijkt 
Eigen problemen niet meer kan zien 
Terwijl er eigenlijk geen problemen zijn 
 
Kijk kleine stapjes vooruit 
Je hoeft niet over 8 meter te springen 
Wanneer je nog niet eens de trap af kunt 
Is 1 tree een overwinning 
 
Wanneer je de 80 nadert 
Hoeft jouw huisje niet meer spik en span 
Al zijn er voorbeelden 
Die een uitzondering zijn 
 
Nee, ik ben geen "King" 
Ik ben nog niet eens "Guust Flater" 
"De rode lantaarn", "Eddy the Eagle" 
Of een andere gek 
 
Noch de roem van de anti held 
Als de roem van de held 
Spreekt mij alleen in een ander aan 
Mijn ambitie is alleen maar leven 

Leven zal ik 
Daarin wil ik mij zelfs niet onderscheiden 
Van de rest 
Nee, ik doe het voor mezelf 
 
Om te genieten van de kleine dingen 
Ik zie de kleine dingen GROOT 
 

© HW  25-9-201 

Je eigen grootmacht 

Hij is al kampioen van de wereld geweest, nadat hij eerst Nederlands kampioen is geworden, maar dat heft de wereld niks opgeleverd. Hij schrijft over veranderingen, die er te komen staan, maar een Clown overzee, wordt machtiger gevonden dan hij, terwijl wanneer de mensen bij zichzelf te rade gaan en hem gewoon niet volgen en zijn provocatie voor lief nemen en denken, ja, laten ze in Godsnaam eens gaan denken en voelen. Voelen voor de ander. De Clown speelt met hen. Dat doen Clowns nu eenmaal. De Clown is de innerlijke derde persoonvan waaruit zij ging spreken. Eigenlijk zijn veel mensen op deze wereld Paranoïde Schizofreen, Ze praten vanuit de wereld van de Clown, terwijl ze zelf een grotere macht bezitten. De macht over zichzelf. Hij heeft die macht terug gevonden. Al leeft hij nog altijd, op de woeste hoogte. 

Compensatie  
 
Het helpt niet 
Wat je ook maar doet 
Je verdriet verdrinken 
Je stress opeten. 
 
Even later is jouw malaise groter 
Groter dan hij ooit maar is geweest. 
 
Beter is, jezelf te zoeken 
Het diepste van je innerlijk 
Daar ligt vaak de sleutel  
Het enzym wat ellende heeft gestuurd.  
 
Maak een wandeling 
Een speurtocht naar jouw 
meest dierbare gevoelens. 
 
Vink af wat je tegenkomt 
Leer van iedere stap 
De negatieve ervaringen  
Bepalen jouw ontwikkeling positief 
Uiteindelijk.  
 
Genieten zonder overdaad  
Overdaad schaadt 
Positief wordt dan negatief 
Van te veel positief 
Wordt je lui 
Wordt je ijdel 
Wordt je prikkelbaar bij afwijking 
Wordt je gierig 
Wordt je gulzig 
Wordt je afgunstig  
Wordt je wellustig  
Is er nergens meer een stop. 

Geniet dus ook van de mindere zaken 
Dat maakt je sterk en groot 
Zodat je uiteindelijk gelukkig bent 
Geluk tot aan je dood. 
 
© HW 05-12-2015