De Haan, op Vakantie

21. jul, 2020

Het is weer bloedheet. We gaan naar Berkendonk, alvast een voorproefje nemen. Berkendonk is zo´n zandafgraving in het zuidoosten van Helmond. Waar je kunt recreëren, terwijl nog altijd zand gewonnen wordt. We smeren ons goed in, want we zijn nog superwit. Iedere keer als ik de deur uitloop met Martijn en Merel ben ik weer iets vergeten. Dat beloofd wat voor de vakantie. Maar oké, het is een voorproefje. Aan het einde van de dag hebben we een fantastische dag gehad.

© Hoss 28-7-2002

13. jul, 2020

Het is bloedheet in de auto. we moeten nog wel wat dingen kopen in de stad. Eerst even de juiste koppelingskabel laten monteren. Toevallig komen wij Stefan tegen in de garage. Stefan is het vriendje van Linda. Linda is een nicht van Karin. Een dochter van een broer van haar moeder. Ome Henk. Stefan gaat meteen met de auto aan de slag, echter blijkt dat ze nog steeds niet de juiste kabel in huis hebben. Dan is het wachten, wachten, wachten. Het is bloedheet, we hebben nog geen drinken meegenomen. Martijn en Merel spelen ondertussen chauffeurtje. Martijn trekt per ongeluk de binnenspiegel er af. Geen probleem zegt Stefan, komt goed. Dan komt de jongen met de kabel er aan en na wat zweetwerk zit hij er in. Nog even testen. "De uitlaat lekt", zegt Stefan. Ik had het al in de gaten. Maandag ga ik wel even naar Kwik Fit.

© Hoss 27-7-2002

6. jul, 2020

“Hé, het is vakantie. Prettige avond. Euh, ik bedoel, prettig weekend." “Ja, prettig weekend”, zegt iedereen in koor. Ik loop naar de auto, praat nog wat na met een collega. Ik doe de deur open. Ik ga zitten en start de auto. Trap de koppeling in, laat de koppeling opkomen, maar hij komt niet. Voel met mijn hand en constateer dat de koppeling lam is, hij zit los.

Ik stap uit, leg mijn handen gespreid op het dak en buk zodanig dat mijn rug wat rekt en ontspant. “Wat nu?”, roep ik uit. Ben mijn ANWB pasje kwijt. He wel mijn internationale reis en kredietbrief, afgekort IRK, maar dit geldt alleen in het buitenland. Toch maar even bellen. Via, via kom ik terecht bij de wegenwacht. Pasje is geen noodzaak, alleen legitimatie. Kan wel een uurtje duren. Het is druk in Eindhoven. Binnen 3 kwartier komt er hulp. De koppelingskabel blijkt afgebroken. Hij heeft niet de juiste bij zich en zet er een alternatief in. Hij is ietwat tekort en verlengt deze met een ander eindstuk. “Kom morgen maar even naar onze garage.  Wij zijn op zaterdag open.”

© Hoss 26-7-2002

4. jul, 2020

Soms zijn vakanties om uit te rusten, soms zal iemand nooit meer tot rust komen en zal een vakantie niet genoeg zijn. Soms is een vakantie een voorteken van datgene dat gebeuren gaat. Het was lastig om in woorden vast te leggen wat ik voelde. Het was de eerste keer dat ik echt weer probeerde om te schrijven. Iets wat mij in mij leven vaak heeft geholpen, maar wat ik vergeten was. Dit is een verhaal van zo'n vakantie, waarvan ik nog niet wist wat het allemaal betekenen zou. Het zou nog zeker vijf jaar duren, maar ik deed mijn best. Het zal niet eenvoudig voor u zijn om dat gevoel te pakken, omdat ik erg voorzichtig was. Ik weet niet of het mij lukken zal. Ik was erg voorzichtig en ze zal nooit begrijpen dat ik wel moest schrijven, dat schrijven het enige was, wat ik kon doen, wilde ik niet worden meegesleept. Ik heb het nooit aan iemand laten lezen. Maar het is tijd, niet dat het zo belangrijk is voor de rest van de wereld, eigenlijk is dat nooit de reden voor publicatie. Het is gewoon dat ik wil vertellen. Ik moest voorzichtig zijn. We hebben twee lieve kinderen en die waren nog jong. De oudste is van Januari 1996 en de jongste van December 1997. Ook ik was jong en onervaren en ik kon niks meer doen dan dit. Het was de zomer van 2002 eind Juli.

© Hoss 4-7-2020

4. jul, 2020

Ben ik traag omdat ik droef ben,
Alles vergeefs vind en veil,
Op aarde geen hogere behoefte ken
Dan naar buiten wandelen in allerijl?

Of ben ik droef omdat ik traag ben,
Nooit de wijde wereld inga,
In Helmond slechts de Zuid-Willemsvaart ken
En ook daar voor niemand besta?

Liever doelloos in donkere straten
Van het armoedige Haagje loop?
Daar kom ik vele als mijzelf tegen
Die leven zonder liefde, lust, hoop...

© Hoss 4-7-2020

Vrij naar J.J. Slauerhoff - Fado

Hoss Wilstra